Zonnebloem kweken

De perfecte zonnebloem voor thuis kweken?

Als iemand die van bloemen houdt, denk ik dat het veilig is om te zeggen dat zonnebloemen mijn favoriet zijn. Ze zijn deze zomer echt gegroeid, dus er zijn er genoeg in mijn tuin die klaar zijn om te bloeien! Elk jaar zorg ik ervoor dat ik er een krijg. Ze gaan lang mee en voor een toegift krijg je vogelvoer voor de winter. Geef dus voortaan extra water en wat mest en ze worden straks nog groter en hoger!

Je kunt zonnebloemen laten groeien door ze in je tuin te planten.

Bij het kweken van zonnebloemen in een tuin of als potplant heb je twee opties: zaaien op locatie in mei of eerder beginnen met zaaien, in april. Ik ga meestal voor het laatste en het zaaien van zaden van de bloemen van vorig jaar helpt ook. Hoezeer ik ook van de kleinere soorten met lage bloemen houd, ik kies altijd voor de Helianthus annuus ‘Giganteus’. Ze kunnen wel meters lang worden en geven zonnebloemen een nog opvallendere uitstraling (vooral in een tuin). Ze staan vrij stevig op hun stelen waardoor ze mooi schitteren in elke tuin. Heeft u ook geen tuin? Ook dan kun je zonnebloemen in een grote pot kweken. U kunt een lage variant kiezen, bijvoorbeeld de Zonnebloem Pacino.

Wanneer moet je zonnebloemen planten?

Ik begin mijn planten meestal te scheiden als ze ongeveer 15 cm worden. Ik plaats ze op zonnige delen van de border (zorg dat ze niet te dicht bij elkaar staan) en een paar dagen na het planten voeg ik wat mest en aarde toe. Voeg bamboestokken toe als ondersteuning terwijl de zonnebloemen groeien. En als de plant groter wordt, vang deze stokjes voor grotere.

Ja. Ik gebruik regelmatig water, zonlicht en kunstmest.

Zonnebloemen zijn enorm. Hoe worden ze zo groot? Zon, water en wat mest. Als het droog is in de zon en regenachtig in een vochtige omgeving, moet je ze het hele seizoen water geven. Ik zal ook wat extra mest geven als de bloem er is (hoe meer je geeft, hoe beter het wordt denk ik). Ik weet dat dit waarschijnlijk niet past in een meer geavanceerd borderontwerp, maar ik kan er niets aan doen, sommige bloemen in mijn meer professionele borders zijn megagroot.

Dit zijn zonnebloemen voor de vogels

Zonnebloemen zijn erg beroemd bij tuinders, maar ze zijn ook geliefd bij bijen, vlinders en hommels. Als je ze te lang laat bloeien, kunnen de zaden eraf vallen om de vogels van voedsel te voorzien. En als u uw zonnebloempitten wilt oogsten, kunt u dat het beste doen voordat ze vallen en niet als het al winter is. Om je bloemen te drogen, knip je ze af en hang je ze ondersteboven in een warme en luchtige ruimte. Ik heb er al een in mijn kas en zal het hele ding in de winter op mijn vogelvoeder plaatsen. De bijen kunnen er dan van genieten.

Schrijf hier een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *