DE TUINTRENDS VAN 2022

De tuintrends van 2022

In 2021 brachten we door corona meer tijd door in onze eigen tuin. Voor velen van ons is tuinieren een manier om de stress van het dagelijks leven te bestrijden. 4kleur.nl uit Nederland geeft drie voorbeeldtuinen op basis van recente stijltrends; waarbij groen hun gemene deler is.

Mensen letten meer op duurzaamheid, biodiversiteit en goed waterbeheer, waardoor er minder kans is op een overstroming. Bij hevige regenbuien kan het water snel weglopen en kan het worden opgevangen in containers (voor gebruik in je tuin). De tuintrend van 2022 is het creëren van een schone, gezonde omgeving voor mens & dier.

De Zachte Veilige Tuin

Mensen kunnen klimaatverandering en AI als bedreigend ervaren. Deze tuin streeft naar een veilige sfeer door mensen te omarmen door het gebruik van organische vormen. Veel hiervan komt van ronde vormen en het gebruik van groen. Een warm kleurenpalet van lichte en donkere tinten zorgt ervoor dat Soft Safe Garden extra gezellig aanvoelt. Een belangrijke accentkleur in zachte veilige tuin is roze. In de zachte veilige tuin, gras, meanderende borders en ronde meubelvormen. De planten zijn huidkleurig en lijken een beetje op paarse bellen. Ze zijn ook transparant en hebben een soort grasachtige uitstraling (ze doen me denken aan siergrassen). De hortensia’s die er ook zijn zorgen voor mooie kleuraccenten. Over het algemeen ziet de opstelling er voor mij huiselijk uit.

De Biotoop Tuin

Klimaatverandering en de pandemie maken ons echt bewust van hoe belangrijk het is om de consumptie te verminderen en beter voor ons milieu te zorgen. Thema’s als duurzaamheid en natuur krijgen meer aandacht. Buiten creëer je je eigen stukje groen. Een ideale omgeving om te ontspannen en in alle rust wat werk te verzetten. Met biodiversiteit en wateropvang als een van je prioriteiten, kun je proberen een klein ecosysteem na te bootsen met hoge planten (zoals siergrassen). Onze Biotooptuin is ontworpen om dit soort gevoel te behouden. De kleine vijver met waterplanten en betonnen hekken is ontworpen om te profiteren van het grind onder de grond. Hierdoor zakt regenwater snel de grond in maar wordt het ook opgevangen, wat het een traditionele maar duurzame uitstraling geeft. De meisjesogen (Coreopsis) zorgen voor een extra kleurrijke touch voor deze plantenbak!

Eigenzinnige Patiotuin

De wereld staat op een kantelpunt. Abrupte veranderingen geven vorm aan de economie, ecologie en globalisering. We nemen dit allemaal niet als vanzelfsprekend aan. De zoektocht naar nieuwe verhoudingen is ook zichtbaar in de tuin. De indeling verandert en dat maakt deze ruimte tot een geheel nieuwe, speelse. Met open ruimtes, trappen & niveaus zal je uitzicht op de tuin altijd anders zijn. De tuin verandert voortdurend door te experimenteren met de potbakken en verschillende planten. Het is als een monochroom, krachtig kleurgebied met geometrische vormen en veel toekomstgericht denken. Er is ook een trap naar de toekomst en een langwerpig raam dat naar die toekomst kijkt. Het is voor enthousiaste mensen. Als je je kunstzinnig voelt, kun je je eigen kleurenwiel toevoegen aan het decoreren. Zonnebloemen, dahlia’s, vlambloemen of hortensia vormen een mooie combinatie met de blauwe en roestbruine tinten. Gooi er wat designmeubels in en je hebt een complete ruimte!

Tijdgeest en trends

Aafje Nijman, de Nederlandse trendwatcher voor Tuinbranche Nederland, heeft de huidige tijdgeest en de daaruit voortvloeiende stijltrends geschetst. Corona heeft geholpen bij het faciliteren van een veranderingsproces dat net op gang komt. De duidelijke effecten zijn al voelbaar. De verandering in de situatie vraagt om aanpassingen in ons leven en voor een betere toekomst moeten we dingen anders doen. Denk na over hoe uw acties schadelijk zijn voor ons milieu. Schaamte is het onderwerp van het laatste gesprek. We willen een inclusieve samenleving waar iedereen van kan genieten, ongeacht afkomst, ras, geslacht of handicap. Hierdoor hebben we allemaal gelijke kansen en worden mensen met verschillende achtergronden met respect behandeld. We zijn tegen stereotypen en het idee van verandering is de drijvende kracht om onze visie te realiseren. Wie dit niet wil proberen en verantwoordelijkheid afwijst, doet alleen zichzelf pijn. Daartegenover staat echter dat veel mensen het goed doen en niet het risico willen lopen om in de toekomst iets te bereiken. Wanneer de samenleving verandert, is het ook belangrijk om te onthouden dat we ons moeten concentreren op het verbeteren van de kwaliteit van leven voor iedereen.

Schrijf hier een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *