Espresso op tafel

Thuis de perfecte espresso maken

Een goede espresso maken is een vak. Er is ervaring, de juiste apparatuur en consistentie voor nodig om het goed te krijgen. Gelukkig zijn we er om je te helpen met dat heerlijke kopje espresso thuis. Ook is het belangrijk dat je een goede koffiemolen of Nespresso-machines hebt.

Wat is een goede espresso?

Als ik een geweldige espresso maak, moet de machine een donkerzwarte koffie produceren die na een paar seconden uit de machine begint te sijpelen. Tegelijkertijd komen de eerste druppels eruit en niet veel later ook de crema. Je moet je jet altijd aan houden en niet onderbreken. Er wordt ook gezegd dat het moet vloeien als honing.

De juiste balans

Er komen veel details kijken bij het maken van een echte espresso. Volgens de Espresso Association heb je gelijk als je 9-30 g gemalen koffie gebruikt, 20 seconden zet en ongeveer 50 ml vloeistof produceert. De espresso moet rond de 67 graden Celsius zijn als deze uit de machine stroomt. Het kan variëren, afhankelijk van een paar dingen, zoals de watertemperatuur of de fijnheid van de koffiemaling.

De bonen

Een balans van Arabica en Robusta bonen wordt vaak gebruikt om espresso te maken. De kwaliteit varieert afhankelijk van de grootte en uniformiteit van de bonen, niet alleen van het type. Als de bonen kapot gaan of aangetast worden door insecten zoals mieren, moeten ze uit het mengsel worden verwijderd en dit heeft ook invloed op de prijs. Hoe hoger de prijs van de koffie, hoe selectiever en zorgvuldiger de verwerking ervan. Methoden voor het plukken & verwerken van koffiebonen zijn afhankelijk van de gewenste smaak en kwaliteit.

Het malen

Kies je voor een grove maling, dan concentreert de koffie zich in kleinere deeltjes die een groter oppervlak hebben waar water mee in contact kan komen. De cafeïne komt sneller vrij, waardoor het eerder in het water kan oplossen. Hoe fijner de maling, hoe sneller alles eruit wordt gehaald. Er zijn verschillende soorten slijpschijven of messen die u kunt gebruiken, afhankelijk van uw behoeften

Aandrukken van de koffie

De kwaliteit van espresso wordt bepaald door het debiet en de temperatuur. De duurdere apparaten persen de koffie vaak automatisch. Handmatige modellen hebben meestal een plastic exemplaar dat versleten raakt en door gebruik wordt afgebroken, wat zorgt voor een slechtere smaak en minder smaak. In plaats van een goedkope sabotage die slecht werkt in de filtermand, is het beter om een goede kwaliteit te kopen. Een aanstampstation is vooral handig wanneer u gemalen koffie moet aanstampen om deze stevig in de filterhouder te krijgen. Zo krijg je meer kracht en heb je je handen vrij terwijl je aan het werk bent. Schuin aanstampen leidt meestal tot een slechtere extractie.

De juiste machine

Hoe langer koffie in contact is met water, hoe meer bittere smaken vrijkomen. Te lang contact (overextractie genoemd) betekent bittere koffie. Maar als er te weinig smaak uit de boon is gehaald (minder dan 17 minuten), wordt de koffie slap en oninteressant. Een goed gezette espresso heeft vaak een lange afdronk. Als een onder geëxtraheerde espresso verdwijnt deze snel in de mond.

Sneller is niet altijd beter

Je hebt misschien sommige mensen horen zeggen dat sneller beter is en als je espressomachine er te lang over doet, wordt hij bitter. Welnu, volgens de Italian Espresso Association zou een echte espresso-extractietijd van 7 gram koffie tussen de 22,5 en 27,5 seconden moeten zijn.

Schrijf hier een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *