Heb je een paard of denk je eraan om eentje te kopen? Paarden zijn prachtige dieren en je kan een innige band ontwikkelen, maar dan staat een goede verzorging uiteraard centraal. Voor je een paard aanschaft, moet je goed beseffen dat er heel wat kosten bij komen kijken. Je hebt immers meer spullen nodig dan je denkt. In dit artikel vind je een overzicht.
Eten en drinken
Hét belangrijkste voor elk dier: eten en drinken. Op dagelijkse basis moet je vers water en ruwvoer voorzien. Als het erg warm is, ververs je het drinken best meerdere keren per dag. Naast ruwvoer hebben sommige paarden vitaminen nodig, zeker om de winter door te komen. Je kan de maaltijden aanvullen met groenten en fruit, maar overdrijf hier niet mee want vaak zit er veel suiker in en dat is ongezond voor paarden.
Borstels
Voor de verzorging van een paard heb je heel wat paardenspullen nodig. Zo is het belangrijk dat je je paard dagelijks borstelt om schuurplekken door het zadel te vermijden, maar ook om de bloedsomloop en huidactiviteit te verbeteren door het masserend effect. Gebruik een rosborstel om grof vuil los te maken. Een zachte borstel gebruik je voor het losse stof en vuil. Belangrijk: werk met de haargroei mee. Een zachte borstel kan je – in tegenstelling tot een rosborstel – ook gebruiken om het hoofd en de benen mee te poetsen.
Wassen
Een paard vindt gewassen worden niet altijd even leuk. Doe dit daarom in een rustige en vertrouwde omgeving en zorg ervoor dat er geen obstakels in de weg liggen. Haal het oornetje, het deken en de beenbeschermers af het paard zodat je alles goed kan schoonmaken. Beperkt een grondige wasbeurt echt tot het minimum en doe dit enkel als het paard écht te vuil is of om medische redenen. Kies een goede zeep die het vuil verwijdert maar de huid niet ontvet. In de zomer gebruik je geen koud, maar lauw water want anders kunnen de aders vernauwen.
Periodieke verzorging
Je moet je paard niet alleen regelmatig borstelen en wassen, er komen nog heel wat andere zaken kijken bij de verzorging van een paard die ook geld kosten. Zo moeten paarden af en toe naar de dierenarts voor ontworming, controle van het gebit en de nodige inentingen. Ook de hoefsmid moet om de 6 à 10 weken langskomen om het paard te bekappen of beslaan. Bekappen houdt in dat je de hoeven bijwerkt – vergelijk het met nagels knippen bij de mens – en bij beslaan, wordt een hoefijzer aangebracht. Doe je dit niet tijdig, dan blijven de hoeven gewoon doorgroeien en riskeer je op termijn kreupelheid.