Een lichtkoepel op het dak van een woning plaatsen is een mooie en eenvoudige oplossing om vlot veel natuurlijk licht op een werkplek, in de keuken of andere ruimte in de woning te krijgen. Bij sommige online winkels heb je keuze uit verschillende soorten modieuze lichtkoepels, die je makkelijk zelf kunt samenstellen.
Al deze lichtkoepels zijn een bijzondere aanvulling op bijna elke woning en brengen veel daglicht in gebouwen. Hun effect ervan kan echter ambivalent zijn.
Inhoudsopgave
De voor- en nadelen van meer daglicht via een lichtkoepel
Aan de ene kant kan het leveren van meer natuurlijk licht resulteren in minder gebruik van elektrische verlichting en kleinere ramen aan de zijkant van een woning. Daardoor wordt er binnenshuis energie bespaard, de energiekosten verlaagd en de impact op het milieu verminderd.
Aan de andere kant kunnen lichtkoepels in de zomer echter ook een overmatige hitte genereren. Lichtkoepels kunnen de zonnestralen immers versterken zodat de ruimte eronder te warm wordt, waardoor de binnentemperatuur en het daarbij behorende ongemak stijgt. Iets wat ook tot een hoger energieverbruik kan leiden voor de koeling van het interieur.
Zo ontstaat er al snel de vraag: hoe een lichtkoepel met een zonwerende verf te verven?
Het verven van een lichtkoepel
Het verven van een lichtkoepel met een warmtewerende verf is een eenvoudige en effectieve manier om het interieur van een gebouw te koelen en tegelijkertijd het dakraam te versterken plus te beschermen. Dit terwijl het de doorschijnende eigenschappen behoudt, om zo toch nog voldoende natuurlijk licht door te laten.
Het gebruik van liquisol, zon-reflect (op waterbasis) verven of hoogwaardige ééncomponent polyurethaanlakken zijn een efficiënte en goedkope manier om het interieur tegen de hitte van de zon te beschermen. Deze materialen zijn speciaal ontwikkeld om op de buitenzijde van (bolle) lichtkoepels van polycarbonaat, acryl of kunststof te verwerken. Je kunt het ook prima op glas aanbrengen.
Ze bevatten speciale pigmenten die het zichtbare licht van de zonnestralen doorlaten, terwijl ze de infraroodstralen reflecteren. Daardoor wordt de warmteoverdracht binnenshuis aangenaam verminderd. Ze absorberen bovendien het UV-licht.
Deze reflecterende verven en lakken zijn veelal in mat, satijn en glanzend verkrijgbaar. Voor een optimaal resultaat wordt het vaak aangeraden om voor een satijnen versie in een witte kleur te kiezen om zo de doorschijnendheid van een lichtkoepel te behouden.
De voordelen van verf of lak ten opzichte van speciale folies
De voordelen van zonwerende verf of lak kan niet onderschat worden. Omdat het verf is, is het bijzonder eenvoudig aan te brengen. Een stuk gemakkelijker dan speciale folies, iets wat zeker op lastige oppervlakken zoals bollende lichtkoepels het geval is. Het kan naar wens ook met een verfspuitmachine aangebracht worden.
Geniet het hele jaar door van meer natuurlijk licht
Het aanbrengen van zonwerende verf op lichtkoepels is een perfect idee om warmteoverlast in het interieur tegen te gaan. Het is een zeer betaalbare en efficiënte manier om de binnenruimtes tegen de hitte van de zon te beschermen. Het zonlicht wordt er toch nog prettig door doorgelaten, dit terwijl de infraroodstralen door deze veelal witte verf teruggekaatst worden.
Op deze wijze kun je het hele jaar door, zonder enige nadelen, optimaal van het natuurlijke licht van lichtkoepels genieten. Al dit daglicht bevordert een betere gezondheid en meer vitaliteit, waardoor jij je het hele jaar door veel beter voelt! Is dat niet een behaaglijk gevoel?