Woonkamer trap

De populairste soorten trappen anno 2021

Trappen zijn vaak het decoratieve middelpunt van een kamer. Dit betekent dat uiterlijk een grote factor is bij het kiezen van een trap. Het soort materiaal van de trap is uiteraard ook een belangrijke factor. Het type trap dat u in uw huis heeft, kan een grote impact hebben op de algehele esthetiek. Het is belangrijk om te weten welke keuzes beschikbaar zijn om de juiste keuze te maken voor uw ruimte en persoonlijkheid. In deze blogpost behandelen we de meest populaire soorten trappen.

De trap met een boven of onderkant

De trap met een boven of onderkant wordt ook wel een L-vormige trap genoemd. Sommige trappen zijn L-vormig, met of zonder platform, en hellend in plaats van ingeklemd. Deze komen minder vaak voor en je zult ze waarschijnlijk alleen in oudere huizen aantreffen. Je kent misschien wel de trappen die een draai hebben zoals een L-vorm of een kwartslag aan de boven- of onderkant. In nieuwbouw huizen worden deze soorten trappen nog vrij weinig gebruikt, maar wat je wel vaak ziet is dat ze het huis opleveren met stalen trappen.

De spliltrap

Als je van bovenaf een wenteltrap ziet, maakt deze een volledige cirkel. De treden zijn verbonden met één centrale as, dit noem je een spil. De naam spiltrap komt dus niet volledig als een verrassing. Het ontwerp van de spiltrap is erg goed in huizen of gebouwen met weinig ruimte. Zo is de spiltrap een populaire keuze in strand- en stadshuizen. Dit komt doordat een spiltrap een bepaald niveau van elegantie uitstraalt, maar er ook voor zorgt dat je voldoende ruimte over houdt. De spiltraprap kan echter moeilijk te beklimmen zijn voor mensen die slecht ter been zijn. Dit komt omdat trappen meestal schuin lopen. Trappen zijn smal in dit soort trappen, waardoor het moeilijker is om grote voorwerpen de trap op of af te vervoeren. In het verleden waren er zelfs een aantal stads- en gemeentelijke bouwvoorschriften die voorschreven dat een spiltrap slechts een secundaire toegangsweg mocht zijn.

De wenteltrap

De wenteltrap wordt ook wel draaitrap genoemd. Ondanks de naam lijkt het net een normale trap. Het verschil is dat ze geen centrale kolom hebben. Ze hebben ook geen echt draaipunt. Wenteltrappen zijn verreweg de eenvoudigste. Niemand zou er een probleem mee moeten hebben, en er is veel ruimte voor een gemiddeld persoon om rond te lopen. Ze hebben ook vaak geen treden aan de binnenkant, waardoor het gemakkelijker is om op een bepaalde verdieping te komen. De buitentrap geeft veel karakter aan lofts & huizen met een grote inkomhal. Ze hebben ook genoeg ruimte voor een elegante vorm. Ze zorgen voor een majestueuze uitstraling, daarom is het belangrijk om wenteltrappen te vermijden voor kleinere ruimtes die geen toegang bieden. Wenteltrappen zijn geweldig voor grotere ruimtes zoals bedrijfspanden.

Schrijf hier een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *