Soorten hortensia's

Alle verschillende soorten hortensia’s

Hortensia’s zijn een veel voorkomende plant waar veel mensen van genieten. Ze geven niet alleen maandenlang kleur in de tuin, maar ruiken ook nog eens heerlijk! Ze zijn overal te vinden in tuinen en op terrassen. Inmiddels is er een grote verscheidenheid aan verschillende soorten hortensia’s gekweekt. Sommige bloeien op nieuw hout, andere op oud hout. Sommige worden groot, andere blijven vrij klein. Kortom: keuze genoeg. Hier vindt u enkele foto’s & beschrijvingen van hortensia’s.

1. De Boerenhortensia

Het is alsof er twee soorten hortensia’s waren… boerderij hortensia’s en tuin hortensia’s. Maar nu vind je ze overal! Ze worden erg hoog, dus je moet ze in de schaduw zetten. Een van de meest voorkomende soorten hortensia’s zijn boerenhortensia’s. Ze zijn meestal te vinden in perimeters langs boerderijen, maar omdat ze behoorlijk populair zijn, kun je ze tegenwoordig ook overal vinden. Ze doen het het beste als ze halfschaduw krijgen en kunnen wel 2 meter hoog worden!

2. De Berghortensia

De berghortensia wordt vaak verward met de boerenhortensia. Hun bloemen zijn echter totaal anders. Berghortensia’s hebben minder uitgespreide bloemhoofdjes met veel kleine in het midden en aan de randen. De berghortensia (ook wel Racine’s hortensia genoemd) is vaak anders dan de boerenhortensia. De bladeren zijn donkerder en de randen zijn vaak bruin. Ze bloeien op oud hout, net als gewone hortensia’s, wat betekent dat ze vrij moeilijk te doden zijn.

3. De Klimhortensia

Hortensia’s zijn er in twee varianten – die klimmen en die niet. In tegenstelling tot andere soorten hortensia’s, groeien klimhortensia’s vaak uit de grond en kunnen ze zich zelfs ondersteunen tegen obstakels zoals bomen, tuinmuren of schuttingen. Ze hebben worteluitlopers, waardoor ze zich aan allerlei soorten oppervlakken kunnen hechten. Ze kunnen dan opgroeien langs muren of hekken. De klimhortensia kan tot 4 meter hoog worden. De bloeiwijze is gelijk aan die van de berghortensia en hij bloeit op out houd.

4. De Boomhortensia

Deze plant wordt een boomhortensia genoemd en er is niet één duidelijke verklaring. Het kan zijn dat de soort vaak onder bomen of op een stam groeit, maar het meest populair is omdat hij bloeit op nieuw hout. Zo kunt u elk jaar naar eigen inzicht de bladeren van de plant afknippen. Opvallend zijn de bloemen: enorme witte bollen die maandenlang prachtig bloeien

5. De Pluimhortensia

Net als de boomhortensia bloeit ook pluimhortensia op nieuw hout en is te herkennen aan de pluimvormige bloemen. In tegenstelling tot de typische ronde bloemen van de typische hortensia’s, zijn deze pluimvormig. Panicle-hortensia’s zijn geweldig voor kleinere tuinen, maar zijn ook te vinden in parken.

6. De Eikenbladhortensia

De eikenhorthortensia is een bloeiende plant met bladeren die lijken op die van een eik. Het komt ook voor in spectaculair gekleurde bloemen die zich tot kegels vormen. Probeer deze plant in de halfschaduw te houden om de best mogelijke resultaten te krijgen. Bij teveel zon worden de bloemen bruin, maar soms is die kleur ook mooi. Voor de herfst is het wellicht beter om bloembollen onder de plant te plaatsen. In het voorjaar worden veel planten teruggesnoeid om daaronder nieuwe bloemen te onthullen. Hortensia’s zijn bijvoorbeeld geweldig om het hele jaar door bloemen te produceren – ze kunnen één keer per seizoen worden geplant. Het hangt grotendeels af van de grootte en vorm van de bloem die u wilt, welke hortensia het meest geschikt is voor uw tuinbehoeften.

Comments are closed.